در مقالات گذشته متوجه شدیم که طراحی سایت به عنوان ابتداییترین مرحله برای ورود یک کسب وکار به فضای دیجیتال و وب است. توجه به کاربر و پیادهسازی المانها و طرحهای منحصر به فرد رفته رفته به جذب ورودی بیشتر و در نتیجه پیشرفت کسب وکار شما در این فضا کمک خواهد کرد. حال قدم بعدی پس از جذب کاربر، آنالیز رفتار او در سایت است.
زمانی که حرف از آنالیز رفتار کاربر در سایت به میان میآید نام ابزارهایی همچون سرچ کنسول و آنالیتیکس دو ابزار تخصصی گوگل برای وب مستران و کارشناسان سئو و دیجیتال مارکترها بیشتر دیده میشود. در این مقاله از پارس وب قصد داریم تا یکی از کاربردیترین ابزارهای ارائه توسط گوگل یا همان گوگل آنالیتیکس را به شما معرفی کنیم.
گوگل آنالیتیکس چیست؟
در تعریف به زبان ساده برای این ابزار که توسط خود گوگل ارائه شده است میبینیم که به آن ابزاری رایگان برای کسب اطلاعاتی کاربردی در رابطه با سایت و کاربران آن گفته شده است. بیشترین هدف استفاده از این ابزار این است که بدانیم چه کسانی از کجا وارد سایت شده، به کدام صفحه رفته، پس از ورود چه کارهایی انجام داده و … است.
استفاده از آنالیتیکس برای چه افرادی مناسب و ضروری است؟
- مدیران سایتهای مختلف
- وبمسترها
- کارشناسان سئو
- متخصصین محتوا
- دیجیتال مارکترها
- افرادی که مدیریت کمپینهای تبلیغاتی را برعهده دارند
این افراد به منظور مدیریت بهتر هزینهها، بررسی رفتار کاربر و اعمال تغییرات در صورت نیاز و اتخاذ تصمیمات بهتر به منظور پیشبرد اهداف وب سایت از آنالیتیکس استفاده میکنند.
با Google Analytics چه کارهای میتوان کرد؟
در این بخش به معرفی برخی قسمتها و گزارشاتی که دریافت آنها از این ابزار درست یا غلط بودن تصمیمات ما در رابطه با آینده یک وب سایت مشخص میکند، خواهیم پرداخت.
- Home
در ابتدای ورود شما به این ابزار ابتدای منو Home برای شما به صورت پیشفرض انتخاب شده است. در این منو جداول و نمودارهایی از بخشهای مختلف این ابزار مشاهده میکنید. ترکیبی از بخش Audience،Real-Time،Behavior و … در این صفحه قابل مشاهده است. به منظور دسترسی به گزارش اصلی روی گزینههای مربوط به هر بخش کلیک کنید.
- Audience
همانطور که از اسم این بخش پیداست اطلاعات و آمارهایی در ارتباط با کاربران سایت و میزان ورودی به ما ارائه میکند. با بهرهگیری و آنالیز دیتا ارائه شده در این قسمت متوجه میشوید که چه میزان کاربر وارد سایت شده، چه مقدار از آنها قدیمی و چه تعداد جدید الورود بودهاند، میزان حضور آنها در سایت چقدر بوده و …
- Real-Time
این گزارش به شما این امکان را میدهد که ببینید چه کسی در سایت شما است و در حال حاضر چه کار میکند. اگر در رسانهها فروش میکنید، یا فقط میخواهید عملکرد سایت را در زمان واقعی ببینید، پس این همان جایی است که شما باید به آن بپردازید.
کاربرد اصلی این گزارش برای زمانی است که کمپین تبلیغاتی جدیدی راه اندازی کردهاید و میخواهید از صحت دادهها مطمئن شوید. یا زمانی که میخواهید تنظیمات جدیدی مانند ایونتها (events) را تست کنید.
- بخش Behavior
این بخش اطلاعاتی در رابطه با اینکه چه نوع بازدید کنندهای چه فعالیت در وبسایت شما انجام داده است بدست خواهید آورد. متخصصین Google Analytics از این بخش به منظور ارزیابی عملکرد سایت در تاریخی مشخص و همچنین تصمیمگیری درباره اقدامات بعدی بازدیدکنندگان استفاده میکنند.
فرهنگ لغت ساده آنالیتیکس
در این بخش واژههایی را آماده کردهایم که پایههای تشکیل دهنده این ابزار تخصصی است. اگر شما هم برای بررسی آمارها و نمودارهای رفتاری سایت خود از آنالیتیکس کمک میگیرید، دانستن معانی و تعاریف واژههای زیر در صحت گزارش گیری شما کمک بیشتری خواهد کرد.
- ابعاد (Dimensions): منظور از بعد (یا دایمنشن) یکی از خصوصیات و ویژگیهای بارز وبسایت یا برنامۀ گوشی است که میتواند مقادیر مختلفی را بپذیرد. نوع مرورگر، صفحۀ خروج کاربر، صفحات مورد بازدید و زمان حضور کاربر در وبسایت از نمونه ابعادی هستند که در گوگل آنالیز وجود دارد.
- متریکها (Metrics): در واقع متریکها تا حدی با ابعاد در ارتباط هستند به طوری که میتوان آنها را خصوصیت درونی و قابل اندازه گیری Dimension ها دانست. به طور مثال از انواع متریکها میتوان مدت زمان حضور کاربر در سایت دانست.
- دورهها (Sessions): دوره به مدت زمانی اطلاق میشود که کاربر به صورت فعال با وبسایت، برنامۀ گوشی یا سایر رسانههای شما در ارتباط است. تمام اطلاعات در مورد تعاملات کاربر (تعداد صفحاتی بازدیدی، رویدادها، میزان خرید و …) در طی یک دوره حساب میشوند. دورهها معمولاً بعد از 30 دقیقه عدم تعامل کاربر با وبسایت یا برنامۀ شما بسته میشوند و در صورت بازگشت کاربر، یک دورۀ جدید باز خواهد شد.
- کاربران (Users): به دسته افرادی گفته میشود که لااقل برای یک دوره یا همان session در سایت شما حضور داشتهاند. آنالیتیکس با این معیار کاربران را شناسایی میکند.
- بازدیدکنندگان (Visitors): کاربرانی که از روشهای مختلف از سایت شما بازدید کردهاند. این کاربران به 2 دسته کاربران جدید و کاربران قدیمی تقسیم میشوند. کاربران قدیمی به دسته کاربرانی گفته میشود که در گذشته زمانی را در سایت شما حضور داشتهاند.
- بازدید صفحات (Pageviews): منظور از این عبارت تعداد کل دفعاتی است که یک صفحه مشاهده شده است. توجه داشته باشید که بازدیدهای مکرر توسط یک کاربر تکراری نیز در این مقدار حساب میشود.
- صفحات/دورهها (Pages/Sessions): صفحات/دورهها به میانگین تعداد صفحاتی اطلاق میشود که در طی یک دوره دیده میشود. بازدیدهای تکراری از یک صفحه نیز در این مورد حساب میشود.
- میانگین زمانِ دوره (Avg. Session Duration): میانگین زمانی است که دورههای استفادۀ کاربران به طول انجامیده است.
- نرخ پرش (Bounce Rate): منظور از نرخ پرش، درصد کسانی است که تنها یک صفحه از وبسایت شما را مشاهده کردهاند. (بازدیدی که در آن کاربر به وبسایت شما وارد شده و بدون آنکه هیچ تعاملی با آن داشته باشد، صفحه را بسته است) هر چقدر که نرخ پرش وبسایت شما کمتر باشد، یعنی وبسایت شما در حفظ کاربر موفقتر عمل کرده است.
- دورههای جدید (New Sessions): یک تخمین از تعداد بازدیدهایی است که برای اولین بار و توسط کاربران جدید صورت میگیرند. دلیل تخمینی بودن این درصد این است که کاربر ممکن است با یک آی پی جدید به سایت شما وارد شود.
- اهداف (Goals): شما میتوانید در گوگل آنالیتیکس اهدافی برای خود تعیین کنید. اینکار به شما اجازه میدهد که میزان موفقیت سایت خود را اندازهگیری کنید و ببینید که چند درصد از کاربران یک فرآیند مشخص که برای شما مهم است را در وبسایت طی میکنند.
- تبدیلها (Conversions): تبدیلها زمانی صورت میگیرند که یک کاربر اهداف شما را عملی میکند و در نتیجه تبدیل به یک کاربر ثابت یا مشتری شما شود. مثلاً وقتی یک کاربر در وبسایت شما ثبت نام میکند یا یک خرید را انجام میدهد.
- کمپینها (Campaigns): کمپینها به شما اجازه میدهد که پارامترهای شخصی خود را برای هر صفحهای که دوست دارید اضافه کنید تا بتوانید اطلاعات بیشتری را از کاربران خود بدست آورید.
- جذب (Acquisition): منظور از جذب، روشی است که کاربران خود را بدست آوردهاید. مثلاً ممکن است طریقۀ جذب یک کاربر، موتور جستجوی گوگل باشد.
- رفتار (Behavior): با بررسی این قسمت اطلاعات جامعی از رفتار کاربر به دست آورده که بر اساس آنها تغییراتی در راستای رضایت بیشتر کاربر در محتوا سایت خود اعمال کنید.