دریافت مشاوره رایگان ورود به کسب و کار آنلاین

گوگل سرچ کنسول چیست؟ آشنایی با کاربردهای آن در سئو

گوگل سرچ کنسول چیست؟ آشنایی با کاربردهای آن در سئو

اگر به تازگی قصد ورود به دنیای سئو را دارید، همین اول کار بدانید که گوگل سرچ کنسول، مثل یک رفیق دلسوز در کنار شماست تا رتبه سایت خود را ارتقا دهید. گوگل سرچ کنسول (google search console) یکی از ابزارهای مهم و بسیار کاربردی سئو است که با استفاده از آن می توان به اطلاعات بسیار مفیدی در رابطه با عملکرد سایت، دست یافت. آشنایی با سرچ کنسول و استفاده از آن در روند بهینه سازی و سئو سایت برای متخصصین سئو، مانند بیل برای باغبان است.

به همین جهت هم ما در این مقاله از سایت پارس وب تصمیم گرفتیم تا شما را بیشتر با این ابزار مهم و کاربردی آشنا کرده و کاربرد و بخش‌های مهم آن را به اختصار توضیح دهیم. این مقاله یک راهنمای جامع از کلیت ابزار گوگل سرچ کنسول است.

گوگل سرچ کنسول چیست؟

گوگل سرچ کنسول که در گذشته به گوگل وبمستر تولز شناخته می‌شد، یکی از کاربردی‌ترین و مهم‌ترین ابزارهایی است که همه متخصصین سئو، هرروزه از آن استفاده می‌کنند.

درواقع گوگل سرچ کنسول یک ابزار برای نظارت و بررسی سایت‌هاست. این ابزار اطلاعات زیادی را به شما می‌دهد که اگر روش کار با آن و تحلیل داده‌هایش را بیاموزید، می‌توانید برای کسب رتبه‌های برتر گوگل از آن کمک زیادی بگیرید.

گوگل سرچ کنسول چیست؟

ابزار سرچ کنسول این امکان را به شما می دهد که عملکرد سایت خود را از دید موتور جستجوگر گوگل، رصد کنید. اما فایده این مسئله چیست؟

فایده اش این است که از تمامی بخش های وبسایت خود که از نظر گوگل، نیاز به حذف شدن و یا بهبود دارند، آگاهی پیدا کرده و با رفع آن ها می توانید به رتبه‌های برتر گوگل دست یابید. همچنین شما می‌توانید نتایج تغییراتی که بر روی سایت اعمال می‌‌کنید را مشاهده کرده و متوجه شوید که در ادامه چه اقداماتی را بهتر است انجام دهید و چه اقداماتی موجب می‌شود که شما رتبه یا کلیک‌های‌تان را از دست بدهید.

کاربرد گوگل سرچ کنسول چیست؟

تا به اینجای مقاله با اصلی ترین و مهم ترین کاربرد سرچ کنسول گوگل که کمک به بهینه سازی سایت است؛ آشنا شدیم. اکنون می خواهیم به صورت جزئی تر کاربردهای گوگل سرچ کنسول را مورد بررسی قرار دهیم که مهم ترین آن ها عبارتند از:

  • بررسی گزارشات ربات های گوگل درباره سایت
  • آنالیز کلیه پارامترهای سئو
  • آنالیز بخش های مختلف سایت
  • بررسی بک لینک ها و اعتبار وبسایت های آن ها
  • تعداد لینک‌های داخلی و خارجی
  • بهینه سازی سرعت وبسایت
  • ثبت نقشه سایت در گوگل
  • ارائه گزارشات امنیتی
  • آنالیز و بررسی مشکلات فنی سایت
  • بررسی تعداد کلیک‌ها و ورودی صفحات مختلف سایت

بیشتر بخوانید

در صورتی که شما از نحوه ثبت سایت مپ در سرچ کنسول اطلاع ندارید، ما در پارس وب مقاله‌ای را جهت آموزش ساخت سایت مپ و ثبت آن در سرچ کنسول گوگل برای شما تهیه کرده‌ایم که با مطالعه آن می‌توانید تنها در چند مرحله ساده، این اقدام را انجام دهید.

نحوه ثبت سایت در سرچ کنسول گوگل به چه صورت است؟

تا به اینجای مقاله با مزایا و کاربردهای ابزار سرچ کنسول، آشنا شدیم. بدیهی است که برای بهره مندی از مزایا و کاربردهای این ابزار، باید سایت خود را در آن به ثبت برسانید. اما چگونه؟ ما در ادامه یکی از روش های ثبت سایت در سرچ کنسول را به شما آموزش داده‌ایم، اما شما می‌توانید از آن شرکت طراحی سایت که سایت شما راه اندازی کرده هم بخواهید که سرچ کنسول، آنالیتیکس و غیره را برای شما فعال سازی نماید.

نحوه ثبت سایت در سرچ کنسول گوگل به چه صورت است؟

با سپری کردن مراحل زیر:

  • مراجعه به صفحه اصلی سرچ کنسول (https://search.google.com/search-console/about) و کلیک بر روی گزینه Start now
  • ورود به حساب گوگل
  • ورود آدرس دامنه سایت در کادر سمت چپ صفحه
  • کلیک بر روی گزینه copy
  • وارد کردن DNS رکود در تنظیمات سایت
  • کلیک بر روی دکمه verify

بیشتر بخوانید

برای آشنایی بیشتر درباره 5 روش مختلف ثبت سایت در سرچ کنسول و مشاهده و آنالیز داده‌های سایت خود، اینجا کلیک کنید.

بخش های مختلف گوگل سرچ کنسول چیست؟

پس از ثبت سایت در سرچ کنسول گوگل، این ابزار برای بررسی صفحات سایت شما به زمان نیاز دارد تا سپس تمامی بخش های آن فعال شوند. بخش های اصلی گوگل سرچ کنسول عبارتند از:

صفحه اصلی (Overview) سرچ کنسول

دربردارنده 5 بخش اصلی ابزار سرچ کنسول اعم از Performance ،Indexing ،Experience ،Shopping و Enhancements + نوار جستجو در بالای صفحه جهت بررسی آدرس صفحات وبسایت

صفحه اصلی (Overview) سرچ کنسول

ابزار بازرسی آدرس (URL Inspection)

بررسی وضعیت یک URL

بیشتر بخوانید

یکی دیگر از بخش های سرچ کنسول، بخش removal است که شما می‌توانید از طریق آن برخی از صفحات خود را از نتایج گوگل حذف کنید. این اتفاق ممکن است طبق نظر متخصص سئو، به دلایل متفاوتی رخ بدهد.

گزارش عملکرد Performance

متمرکز بر 4 شاخص کلیک، ایمپرشن، نرخ کلیک و میانگین موقعیت در نتایج گوگل

  • کلیک ها (Clicks)

نشان دهنده مجموع کلیک های دریافت شده از صفحه نتایج گوگل توسط سایت در بازه‌های زمانی مشخص که قابل تعیین کردن هستند، می‌باشد.

  • ایمپرشن (Impressions)

نشان دهنده تعداد دفعات ظاهر شدن وبسایت در صفحه نتایج جستجو و دیده شدن توسط کاربران می‌باشد.

گزارش عملکرد Performance

  • نرخ کلیک (CTR)

نشان دهنده نرخ کلیک سایت که برابر است با: 100*(ایمپرشن/ تعداد کلیک)

  • میانگین رتبه در نتایج گوگل (Average position)

نشان دهنده میانگین رتبه سایت در نتایج گوگل می‌باشد.

گزارش ایندکس صفحات (Page Indexing)

بررسی صفحات ایندکس شده و ایندکس نشده وبسایت از طریق این بخش گوگل سرچ کنسول قابل انجام است. شما می‌توانید تمامی صفحاتی که ایندکس شدند یا نشدند را در این بخش مشاهده کنید. همچنین می‌توانید دلیل ایندکس نشدن صفحات را مورد بررسی قرار دهید.

گزارش ایندکس صفحات (Page Indexing)

ابعاد گزارش عملکرد (Dimensions)

متشکل از 6 بخش مجزا شامل کوئری (Queries)، صفحه ها (Pages)، کشورها (Countries)، دستگاه (Device)، ظاهر نتایج جستجو (Search Appearance) و تاریخ (Dates) است. شما از این طریق می‌توانید داده‌های سرچ کنسول را به روش مشخصی برای خودتان دسته بندی کرده و به صورت جزئی‌تری آن‌ها را مورد بررسی قرار دهید.

با استفاده از این قابلیت فوق العاده سرچ کنسول، شما می‌توانید به صورت مشخص بررسی کنید که هر فرد با چه کلمه‌ای، از کدام کشور و با چه دستگاهی، در چه تاریخی، کدام یک از صفحات سایت شما را مشاهده کرده است. همچنین نوع ظاهر نتیجه را هم نشان می‌دهد.

به عنوان مثال، اگر شما فروشگاه کفش دارید، می‌توانید بررسی کنید که چه تعداد کلیک با کلمه خرید کفش، سایت شما دریافت کرده است. این کلیک‌ها در چه تاریخی اتفاق افتاده‌اند؟ از کدام کشورها شما کلیک دریافت کرده‌اید؟ افرادی که کلیک کرده‌اند از طریق چه دستگاهی (موبایل، تبلت، دسکتاپ) آن را انجام داده‌اند؟ همچنین می‌توانید بررسی کنید که این کلیک‌ها را از طریق بخش عکس‌های SERP دریافت کرده‌اید یا ویدیوها یا اخبار و یا نتایج عادی؟

به طور کلی اطلاعات بسیار زیادی را به صورت طبقه بندی شده، شما می‌توانید از این بخش بدست آورید. آنالیز کردن رفتار کاربران با سایت شما به این شکل بسیار راحت‌تر خواهد شد و شما به صورت جزئی‌تری با رفتار آن‌ها آشنا می‌شوید.

ابعاد گزارش عملکرد (Dimensions)

  • کوئری (Queries)

نمایش آمار عملکرد سایت به تفکیک کوئری (عبارت های سرچ شده توسط کاربر)

در این بخش شما می‌توانید متوجه شوید که با کلمه دلخواه شما چند کاربر و از چه راه‌هایی، در چه بازه‌های زمانی و… به سایت شما رسیده‌اند. یکی از کاربردهای بسیار مهم این بخش آن است که شما می‌توانید ببینید که کلمه کلیدی هدف شما چند کلیک دریافت کرده است؟ سایت شما برای آن کلمه در بازه زمانی مشخص به طور میانگین چه رتبه‌ای داشته؟ و مهم‌تر از همه اینکه آیا از طریق آن کلمه به صفحه درستی وارد شده‌اند یا خیر؟

  • صفحه ها (Pages)

ارائه گزارش عملکرد صفحات سایت

به این صورت می‌توانید متوجه شوید که هر صفحه با چه کلماتی رتبه، کلیک و ایمپرشن دریافت کرده است. یکی از نکات طلایی که می‌توانیم اینجا به شما بیاموزیم این است که شما با بررسی این بخش می‌توانید متوجه شوید که فقر محتوایی برای چه کلماتی موجود است و فرصت‌های کسب رتبه برای آن‌ها را زودتر از رقبایتان دریابید.

برای درک بهتر این مسئله بیایید مثالی بزنیم. فرض کنید که محتوایی با عنوان “دلایل اصلی کمردرد” بر روی سایت خود منتشر کرده‌اید. زمانی که آدرس این صفحه را در بخش pages گوگل سرچ کنسول جستجو می‌کنید، می‌بینید که با کلمه “درمان خانگی کمردرد” تعداد زیادی کلیک یا ایمپرشن دریافت کرده‌اید. این درحالی است که شما درباره راه‌های درمان خانگی کمردرد در مقاله خود هیچ مطلبی را ذکر نکرده‌اید.

اما به دلیل فقر محتوایی که درباره راه های درمان خانگی کمردرد در گوگل وجود داشته، زمانی که کاربران این کوئری را سرچ می‌کنند، سایت شما را به آن‌ها نشان می‌دهد. این همان زمانی است که شما باید یک مقاله جداگانه درباره “درمان خانگی کمردرد” منتشر کنید. به این صورت هم کاربران از سایت شما خوششان خواهد آمد و هم گوگل سایت شما پویا می‌داند و به عنوان منبع در حوزه کاری خودتان می‌شناسد.

این اقدام بر روی عملکرد کلی سایت و قدرت آن در نزد گوگل هم تاثیر چشم گیری خواهد داشت.

ابعاد گزارش عملکرد (Dimensions)

  • کشورها (Countries)

ارائه گزارش عملکرد براساس موقعیات مکانی کاربران

در این بخش می‌توانید متوجه شوید که از کدامیک از کشورها کلیک و ایمپرشن بیشتری دریافت کرده‌اید. این بخش بیشتر بدرد سایت‌هایی می‌خورد که در حوزه‌های بین المللی فعالیت می‌کنند. اما باید بدانید که با وجود وضعیت امروزه ایران و استفاده کاربران از فیلترشکن‌ها و تغییر آی پی‌ها ممکن است شما در سرچ کنسول آماری از سایر کشورها مشاهده کنید. اما خوب است بدانید که به احتمال زیاد این آمار درست نبوده و تنها کاربران داخل ایران با فیلترشکن به سایت شما دسترسی پیدا کرده‌اند.

  • دستگاه (Device)

ارائه گزارش عملکرد سایت به تفکیک دستگاه های دسکتاپ، تبلت و موبایل

این بخش سرچ کنسول از آن جهت حائز اهمیت است که شما می‌توانید ببینید اکثریت کاربران سایت شما از طریق چه دستگاهی به سایتتان دسترسی دارند و سعی کنید که آن نسخه از طراحی سایت شما قوی‌تر و کاربردی‌تر در اختیارشان قرار بگیرد.

در یکی از مقالات سایت SEJ به این موضوع اشاره شده بود که اگر کاربران بیشتری با نسخه موبایل شما را دنبال می‌کنند و شما تلاش کنید حتی مقدار کمی، ورژن موبایل سایتتان را نسبت به سایر ورژن‌ها بهینه‌تر کنید، این سیگنال به گوگل ارسال می‌شود که شما برای کاربران خود ارزش و اهمیت قائل هستید. و از آنجایی که گوگل به دنبال نشان دادن بهترین نتیجه به کاربران است، احتمالا قدرت و ارزش بیشتری را به سایت شما خواهد داد.

شاید در ظاهر این اقدام تاثیر چشمگیری در رتبه‌های سایت شما نداشته باشد، اما باید بدانید که رعایت همین نکات کوچک ولی اصولی، می‌تواند به شما کمک کند که رتبه‌های بدست آمده‌تان برای سالیان سال باقی بماند و درواقع گوگل سایت شما را دوست داشته باشد.

  • ظاهر نتایج جستجو (Search Appearance)

ارائه گزارش نتایج غیرعادی (نتایج همراه با عکس، ویدئو و…)

همانطور که بالا اشاره کردیم، در این بخش شما می‌توانید مشاهده کنید که سایتتان به چه صورت‌هایی به کاربران نمایش داده شده است. درواقع نتایج گوگل دسته بندی‌های مشخصی دارند که شامل تصاویر، ویدیوها، اخبار، کتاب، نقشه و… می‌شود. به عنوان مثال شما با این بخش می‌توانید بررسی کنید که عکس‌های سایت شما در بخش تصاویر نمایش داده شده‌اند؟ چه رتبه‌ای دریافت کرده‌اند؟ چند کلیک از طریق عکس‌های سایتتان دریافت کرده‌اید؟

  • تاریخ (Dates)

ارائه گزارش عملکرد سایت به تفکیک روزها

با این پارامتر می‌توانید نتایج جستجو را در بازه‌های زمانی دلخواه خود مشاهده کنید و به صورت جزئی‌تر هرکدام را مورد بررسی و آنالیز قرار دهید. بیشترین کاربرد این بخش در آن است که شما می‌توانید وضعیت سایت خود را در بازه های زمانی مشخصی باهم مقایسه کنید و تغییراتی که خودتان اعمال کرده‌اید و یا تغییراتی که بر اثر اپدیت‌های گوگل اتفاق افتاده‌اند را بررسی کنید.

هرچند باید بگوییم که تمامی بخش‌های Dimensions قابلیت مقایسه دارد که بسیار کاربردی بنظر می‌رسند و متخصصین سئو برای آنالیز بهتر سایت از آن‌ها استفاده زیادی می‌کنند.

گزارش Experience

نمایش گزارش مربوط به تجربه کاربران به هنگام استفاده از وبسایت از طریق 3 بخش Page Experience، Core Web Vitals و Mobile Usability

گزارش Experience

از آنجایی که گوگل به تازگی اهمیت بسیار زیادی برای کاربران قائل است، این بخش را به سرچ کنسول اضافه کرده تا شما بتوانید راحت‌تر تجربه کاربران از سایتتان را مشاهده کرده و اصلاح کنید. درواقع سرعت سایت، قابلیت استفاده از آن در نسخه موبایل و… مواردی هستند که برای گوگل و کاربران بسیار اهمیت دارد.

طبق اماری که وجود دارد، گفته می‌شود که بیش از 80 درصد کاربران انتظار دارند که سایت شما زیر 5 ثانیه در دسترسشان قرار بگیرد. در غیر این صورت، سایت را بسته و بر روی سایر نتایج موجود در SERP کلیک خواهند کرد. بنابراین اگر شما بخواهید که سایتتان دیده شود، باید علاوه بر تلاش جهت رسیدن به نتایج برتر SERP، تلاش کنید تا سایت برای کاربران به سرعت قابل دسترس قرار بگیرد و آن‌ها به راحتی بتوانند با سایت شما تعامل کنند.

گزارش HTTPS

نمایش آمار امنیت صفحات سایت

ارتقا و بهبود عملکرد (Enhancements)

بررسی و مدیریت وضعیت اسکیمای سایت

Breadcrumbs

بررسی وضعیت بردکرامب ها (مسیرهای نمایش داده شده در هر صفحه)

ارتقا و بهبود عملکرد (Enhancements)

Review snippets

نمایش گزارشات مربوط به وضعیت و خطاهای اسنیپ (ستاره هایی که در نتایج گوگل نشان داده می شوند)

لینک ها (Links)

گزارشات مربوط به لینک های داخلی و خارجی شناسایی شده توسط گوگل

لینک ها (Links) در سرچ کنسول

بیشتر بخوانید

یکی دیگر از کاربردهای سرچ کنسول گوگل، از بین بردن لینک‌های اسپم و مخربی است که یا خودتان به اشتباه ایجاد کرده‌اید و یا رقبا شما برای کنار زدن سایتتان از SERP آن‌ها را ایجاد کرده‌اند. اما اگر شما با بخش disavow سرچ کنسول آشنایی داشته باشید، به راحتی می‌توانید به گوگل درخواست دهید که آن لینک‌ها را نادیده بگیرد. به این صورت تاثیر منفی آن‌ها را بر روی سایت خود مشاهده نخواهید کرد.

نحوه ایجاد دسترسی در سرچ کنسول گوگل به چه صورت است؟

خوشبختانه گوگل سرچ کنسول، امکان ایجاد دسترسی در دو نوع مالک و کاربر را برای کاربران خود فراهم آورده است.

دسترسی Owner در سرچ کنسول

کاربر با سطح دسترسی Owner در سرچ کنسول به تمامی بخش ها و گزارشات این ابزار، دسترسی خواهد داشت. علاوه بر آن ایجاد و یا حذف دسترسی سایر کاربران نیز توسط Owner صورت می گیرد.

نحوه ایجاد دسترسی در سرچ کنسول گوگل به چه صورت است؟

دسترسی User

دسترسی User در دو سطح Full و Restricted امکان پذیر است. Full User به تمامی داده ها و گزارشات سرچ کنسول، دسترسی داشته اما امکان انجام برخی از امور مدیریتی از او سلب شده است.

Restricted User نیز دارای سطح دسترسی بسیار محدودی است؛ به طوری که تنها به برخی از گزارشات ابزار سرچ کنسول گوگل، دسترسی دارد.

نتیجه گیری بررسی 0 تا 100 گوگل سرچ کنسول!

ما در این مقاله سعی کردیم 0 تا 100 اطلاعاتی که درباره سرچ کنسول گوگل به آن ها نیاز دارید را در اختیارتان قرار دهیم تا هر زمان که پا به دنیای سئو گذاشته و تصمیم به بهبود رتبه وبسایت خود گرفتید، با استفاده از این ابزار کاربردی بتوانید مسیر بهبود سئو سایت خود را در کمترین زمان و با حداقل چالش، طی کنید.

در آخر شما عزیزان می توانید سوالات و یا تجربیات خود از کار با گوگل سرچ کنسول را در بخش نظرات با ما و سایر کاربران سایت به اشتراک بگذارید.

شایان صاحبکار

درباره نویسنده: شایان

سلام من شایان هستم. سابقه 8 سال فعالیت در زمینه تولید محتوا برای سایت‌های فعال در حوزه دیجیتال مارکتینگ را دارم. در سایت پارس وب قصد داریم تا تمامی موضوعات حوزه طراحی سایت و سئو را به منظور آشنایی بیشتر کاربران سایتمان، به صورت کاملاً تخصصی توضیح دهیم. به منظور کسب اطلاعات بیشتر به صفحه وبلاگ پارس وب مراجعه کنید.
فهرست مطالب

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درخواست مشاوره رایگان

یک جلسه مشاوره نقشه راه موفقیت وبسایت شما، مهمان ما باشید

فرم زیر را پر کنید تا با شما تماس بگیریم