علاقهمندان به حوزه وب و طراحی سایت تاکنون تکنولوژی CDN به گوششان برخورده و اما سوال این است که CDN مخفف چیست؟ و کاربردهای آن کداماند؟ در این مقاله از پارس وب قصد داریم تا شمارا با زیر و بم CDN آشنا کرده و درک عمیقی نسب به CDN و شبکهای تحویل محتوا در اختیارتان قرار دهیم.
CDN چیست؟
CDN مخفف Content Delivery Network یا همان شبکه تحویل محتوا است. در حالت معمولی و عدم استفاده از CDN شما یک سرور برای فعالسازی وبسایتتان روی آن تهیه کردهاید؛ این قسمت به این منظور است که کاربران از هرکجای دنیا محتوا سایت شمارا از روی همان سرور بازدید خواهند کرد.
اما زمانی که یک سایت از سرویس و شبکه تحویل محتوا استفاده میکند به این منظور است که محتوای آن سایت ( شامل تصاویر، متن، آهنگ، ویدئو، کد، دیتا و…) در شبکهای جهانی از روی سرورها کپی شده و از نزدیکترین فاصله جغرافیایی به کاربران نمایش داده میشود. به طور مثال اگر سایت شما در ایران باشد و فردی از آلمان قصد بازدید از سایت شما را داشته باشید CDN از سرور آلمان مطالب را برای او به نمایش در می آورد.
به یک مثال داخلی توجه داشته باشید. فرض کنید که سرور میزبانی سایت شما در شهر تهران قرار دارد؛ در صورت استفاده از خدمات سرویسهای CDN سایت شما روی سرورهایی دیگر در شهرهای مشهد، شیراز، کرمان، اصفهان و … هم قابل نمایش است.
روش کار CND چیست؟
بار ایجاد فاصله حداقلی میان کاربران و سرورها، CDN ها نسخههای کش شده اطلاعات و محتوا سایت را در چند مکان چغرافیایی که به اختصار به آنها POP گفته میشود، ذخیره میکنند. هر POP شامل بخشی از سرورهای حاوی اطلاعات کش شده است، که مسئولیت تحویل این دیتا را به بازدیدکنندگان نزدیکش دارد.
فایده استفاده از CDN با یک مثال ساده…
بدون استفاده از CND و شبکههای تحویل محتوا، کاربران سایت شما را از سرور اصلی که خریداری کردهاید دریافت میکنند. به عبارتی دیگر مرورگر کاربری که قصد بازدید از سایت شما را دارد برای سرور شما درخواست ارسال کرده و منتظر جواب سرور میماند تا بارگذاری محتوا سایت انجام شود. در این صورت اگر میزان ورودی و ترافیک سایت شما بالاتر از حد معمول باشد؛ پاسخی مناسب برای این درخواستها از سوی سرور با افت شدید سرعت روبهرو خواهد شد.
اینجاست که CND ها به کمک سرورها و صاحبان کسب وکار میآیند.
CDN ها بهجای یک سرور، چندین سرور را که در سرتاسر جهان (یا ایران) مستقر شدهاند، برایتان آماده سرویسدهی میکند. وقتی از CDN استفاده میکنید، معمولاً محتوای استاتیک (Static) سایتتان کش شده و در تمامی این سرورها ذخیره میشود.
مزایای استفاده از CDN چیست ؟
در این بخش از مقاله به بررسی دلایل استفاده شرکتهای بزرگ و کوچک از خدمات CDN خواهیم پرداخت.
- افزایش میزان امنیت سایت
زمان استفاده از CDN دیگر کل بار سایت روی دوش سرور اصلی نیست و بیشتر ترافیک و حجم درخواستها توسط سرورهای CDN Edge پاسخ داده میشود. همین موضوع و ترکیب آن با غیرقابل شناسایی بودن IP اصلی، حملات DDos به سرور اصلی را کاهش میدهد.
- مقرون به صرفه بودن هزینهها
تهیه و نصب زیرساختها مناسب در CDN برعهده ارائه دهندهگان آن است؛ پس نیاز به پرداخت هزینه بابت این بخش نیست. همچنین هزینههای مربوط به پنهای باند مصرفی مرتبط به سرور اصلی هم کاهش مییابد زیرا تقریبا 80 درصد از حجم ترافیک مصرفی برعهده سرورهای CDN Edge خواهد بود.
- کاهش پینگ و تاحیر (Latency)
همانطور که در تعریف CDN گفتیم تحویل محتوا از نزدیکترین سرور مهمترین نقش CDN است. همین امر باعث میشود تا پینگ مربوط به سرور و درصد تاخیر شبکه (Latency) به مراتب پایینتر باشد. بدیهی است که کاهش پینگ به بهینه شدن سرعت سایت، روی تجربه کاربری و SEO سایت تاثیر چیشمگیری دارد.
- نرخ پایین ازدحام شبکه
مسلما میزان ازدحام روی شبکه رابطه مستقیمی با کیفیت و سطح عملکرد شبکه دارد. بدیهی است که هرچه این مقدار کمتر و بهینهتر باشد عمکرد بهتری را از شبکه شاهد هستیم. ازدحام شبکه زمانی رخ میدهد که به طور مثال یک وبسایت دست به اجرای کمپینهای تبلیغاتی زده و مشتریان بسیاری را برای خرید یک محصول به طور همزمان وارد سایت خود میکند.
به کارگیری سرویسهای CDN برای یک وب سایت به منظور تکثیر محتوا و دیتا قرار گرفته روی سایت در سرورهای مختلف صورت میگیرد که در نتیجه فشار و ازدحام روی شبکه اصلی کمتر خواهد شد. با استفاده از این خدمات تجربه کاربر در وب سایت شما بهتر بوده و عملکرد خود را در سطح بالاتری به مشتریان ارائه خواهید کرد.
بهترین CDN چیست؟
سازمانها، شرکتها، وب سایتهای بزرگ و … به طور کلی برای ارائه خدمات در سطح بالاتری و کیفیت مطلوبتر نیاز به استفاده از سرویسهای CDN را دارند. با توجه به متغییر بودن نیازها سوال این است که کدام CDN میتوان نتیجه مطلوبتری را برای کسب وکار ما داشته باشد؟ با 6 فاکتوری که در ادامه عنوان میکنیم آشنا شوید…
- نیازهای سازمان شما
- جغرافیای کاربر
- سرعت و قابلیت اطمینان
- مدلهای هزینه و قیمت گذاری
- امنیت
- پشتیبانی
توجه به 6 فاکتور بالا تاثیر بسزایی در انتخاب بهترین CDN برای کسب وکار شما دارد.
آیا همه وبسایتها به CDN نیاز دارند؟
پاسخ به این سوال در یک کلمه خلاصه شده است “نه”
در صورتی که وب سایت شما بازدیدکننده بسیار نداشته و همچنین متقاضیان استفاده از خدمات سایت شما در نقاط مختلف ایران یا جهان نیستند، استفاده از CDN فایده خاصی برای سایت شما ندارد؛ چون عملا زمانی که میزان بازدید از سایت رقم چشمگیری نباشد فشار خاصی روی سرور اصلی سایت حس نمیشود و فقط خرید ی هاست خوب و با سرعت میتواند تجربه بهتری از کار با سایت شما در اختیار کاربران قرار دهد.
نتیجه گیری
خلاصه موارد توضیح داده شده در این مقاله از پارس وب این بود که سرعت سایت تاثیر بسازایی در میزان حضور کاربران و تقویت برندیگ و سئو سایت شما دارد. اگر پیش بینی دارید که سایت شما روزی قرار است به یک وب سایت پربازدید تبدیل شود، از الان به فکر تهیه بهترین CDN بسته به نیاز خود باشید و در غیر این صورت از خدمات هاستینگ خوب و کاربردی برای بهبود سرعت سایت خود استفاده کنید.
Refrences: